Palveluskoiraliiton ns. avoimien koe- ja kilpailulajien koulutusohjaajakoulutukseen kuuluu neljä erilaista koulutusohjaajakurssia:
Erikoistumiskurssit:
Jotta kilpailutottelevaisuuskoulutusohjaajakurssille voi osallistua, on arkitottelevaisuuskoulutusohjaajakurssi oltava suoritettuna (tai vanha TOKO-koulutusohjaajakurssi).
Osallistumisoikeus
Kurssin kesto on 28–32 tuntia.
Suositeltava ennakkolukemisto:
Halutessasi voit tutustua myös seuraaviin kirjoihin:
Pätevöinti:
Vastaavuus vanhoihin kortteihin: TOKO-koulutusohjaajakortti.
Pätevyyden säilyttäminen
Koulutusohjaajapätevyys tulee uusia viiden vuoden välein. Tähän vaaditaan jäsenyhdistyksen puolto pätevyyden uusimisesta, puolto toimii vahvistuksena siitä, että henkilö on toiminut arkitottelevaisuuskouluttajana.
Osallistumisoikeus
Kurssin kesto on 24 tuntia.
Suositeltava ennakkolukemisto:
Pätevöinti:
Liite hakemukseen: Kilpailutottelevaisuuskoulutusohjaajakurssi
Pätevyyden säilyttäminen
Koulutusohjaajapätevyys tulee uusia viiden vuoden välein. Tähän vaaditaan jäsenyhdistyksen puolto pätevyyden uusimisesta, puolto toimii vahvistuksena siitä, että henkilö on toiminut kilpailutottelevaisuuskouluttajana.
Liikkeenohjaaja toimii kokeessa tuomarin apulaisena ja kertoo kehässä kilpailijalle, mitä pitää tehdä ja missä. Liikkeenohjaaja antaa luvat liikkeiden suorittamiseen ellei säännöissä toisin sanota.
Liikkeenohjaajakurssin pääsyvaatimukset ovat:
Kokeen ylituomarille ja luokan tuomarille on ilmoittauduttava kokeen alussa ja pyydettävä allekirjoitus kokeen lopussa suoritetusta seuraamisesta.
Liite hakemukseen: Toko-liikkeenohjaajakurssi
Liikkeenohjaajakurssin materiaali (PDF)
Liikkeenohjaajapätevyyden säilyttäminen
o liikkeenohjaaja on toiminut virallisen tottelevaisuuskokeen liikkeenohjaajana vähintään
kolme kertaa pätevyyden (viisi vuotta) voimassaoloaikana
JA
o liikkeenohjaaja on osallistunut liikkeenohjaajille suunnattuun jatkokoulutukseen vähintään
kerran pätevyyden (viisi vuotta) voimassaoloaikana
o osa edellä mainituista velvoitteista voidaan korvata muulla aktiivisella toiminnalla,
kuten kilpailemalla. Tästä tehdään anomus Suomen Palveluskoiraliitolle.
Koetoimitsijakurssin suorittanut voi toimia vastaavana koetoimitsijana TOKO-kokeessa. Henkilön tulee käydä ns. yleinen 1-osa sekä lajikohtainen eli 2-osa. Koetoimitsijaksi pätevöityy, kun molemmat osat on suoritettu.
Pääsyvaatimukset:
Koetoimitsijakurssin hyväksytysti suorittaneille myönnetään koetoimitsijapätevyys. Pätevyys merkitään Virkkuun, ja se näkyy myös Virkku-kortissa (https://www.virkku.net/kortti).
Pätevyyden säilyttäminen
Vastaavan koetoimitsijan tulee olla Kennelliiton jäsen.
Koetoimitsijapätevyys on voimassa toistaiseksi.
Mikäli jatkokoulutusta järjestetään, on vastaavan koetoimitsijan on osallistuttava hänelle suunnattuun jatkokoulutukseen säilyttääkseen pätevyytensä.
Koetoimitsijakurssin materiaali (PDF)
Ylituomarikoulutus (2-osa, lajikohtainen)
Kurssin alussa pidetään valintakoe, jossa tarkistetaan seuraavien aineistojen hallinta:
Vaatimukset koulutukseen osallistuville:
CV:ssä tulee mainita mm.
o niiden koirien nimet ja rek. tiedot, joita on kouluttanut ja joiden kanssa on kilpailut sekä saavutukset kilpailijana,
o toiminta kouluttajana ja valmentajana sekä toiminta (aktiivisuus) koulutus- ja liikkeenohjaajana sekä koetoimitsijana
o muut mahdolliset ansiot.
Valinnassa otetaan huomioon hakijan TOKO-harrastuksen laatu ja laajuus, kilpailukokemus sekä alueellinen tuomaritarve. Kurssille hyväksytään maksimissaan 12 henkilöä.
Vaatimusten tulee olla täytetyt ennen kuin hakuaika umpeutuu.
Mikäli ylituomarikurssi 1 on suorittamatta, tulee haun yhteydessä ilmoittaa, milloin sen aikoo suorittaa. TOKO-ylituomarikurssia ei voi aloittaa, ellei täytä kaikkia vaatimuksia.
Kurssin päätteeksi on loppukoe, joka käsittää teoriaosuuden ja käytännön arvosteluosuuden. Kurssin ja loppukokeen jälkeen on harjoitusarvosteluja tottelevaisuuskokeissa, jotka suoritettuaan tulee suorittaa hyväksytysti koearvostelu tuomarikollegiolle.
Suoritettuaan TOKO:n ylituomarikurssin hyväksytysti, tulee osallistua ns. kurssinjohtajakoulutukseen ennen kuin voi toimia kurssinjohtajana virallisissa TOKOon liittyvissä kursseissa [kuten liikkeenohjaaja-, koetoimitsija- ja koulutusohjaajakurssit (arkitottelevaisuus/kilpatottelevaisuus)].
Sivua päivitetty 16.12.2022