Kuinka anon poikkeuslupaa itselleni kokeisiin ja/tai kilpailuihin?
Kun kyse on ohjaajan poikkeusluvasta, toimita sähköinen poikkeuslupa-anomus.
Poikkeuslupa-anomuksen käsittelyaika on noin kaksi kuukautta.
Poikkeuslupa-anomukseen tarvitaan seuraavat tiedot:
Poikkeuslupa-anomuksen käsittelyprosessi
Mihin lajeihin poikkeuslupaa voi anoa?
Poikkeuslupaa voi anoa palveluskoirakokeen, pelastuskoirakokeen, rally-tokokilpailun tai tottelevaisuuskokeen suorittamiseen.
Koiratanssiin ei myönnetä erillisiä poikkeuslupia, koska ohjaaja suunnittelee kilpailun ohjelman kilpailuohjeen mukaisesti omat rajoitteensa huomioiden.
Mihin poikkeuslupa oikeuttaa?
Poikkeuslupa antaa luvan ohjata koiraa tai toimia ohjaajana koeohjeesta poikkeavalla tavalla ilman, että se vaikuttaa arvosteluun.
Poikkeuslupa koskee vain ohjaajaa, koiralle ei myönnetä poikkeuslupaa.
Luvat myönnetään ensisijaisesti vain pysyvän vamman tai sairauden vuoksi. Pitkäaikaisen sairauden vuoksi voidaan myöntää poikkeuslupa yhden kauden ajaksi tai pysyvästi.
Pyörätuolin tai muun tukivälineen käyttö
Poikkeuslupa pyörätuolin tai muun tukivälineen käytölle voidaan myöntää lajikohtaisesti seuraavin lisähuomioin:
Palveluskoirakokeiden maasto-osuuksiin ei myönnetä poikkeuslupaa pyörätuolin käyttöön. Käyttäytymiskokeen ja tottelevaisuusosion voi suorittaa pyörätuolissa, mutta ohjaajan täytyy itse varmistaa kokeen järjestäjältä, että suorituspaikat ovat pyörätuolille sopivat. Järjestäjiä ei voi velvoittaa vaihtamaan suorituspaikkoja poikkeusluvan vuoksi.
Kansallisten palveluskoirakoelajien maasto-osuudelle koiralle voi vaihtaa toisen ohjaajan. Kansainvälisissä palveluskoirakoelajeissa koiralla pitää olla sama ohjaaja kaikissa osa-alueissa, joten niihin pyörätuolilla osallistuminen onnistuu huonosti.
Ohjaajan on aina itse arvioitava, ovatko esimerkiksi palveluskoirakokeen maasto-olosuhteet liian vaativat hänelle.
Lisäaikaa koskevat linjaukset
Lisäajan myöntäminen koe- tai kilpailusuoritukseen poikkeusluvan perusteella ei ole mahdollista, koska lajiohjeissa oleva suoritusaika on oleellinen osa kokeen luonnetta. Lisäaikaa voidaan kuitenkin myöntää esimerkiksi rally-tokossa rataantutustumiseen näkövammaisille ohjaajille, joilla on poikkeuslupa avustajan käyttöön.
Kuinka anon poikkeuslupaa koiralleni?
Koiralle ei myönnetä poikkeuslupaa. Kokeissa, kilpailuissa ja testeissä noudatetaan Kennelliiton hallituksen päätöstä, koskien vammaisen koiran osallistumista (https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/liitevihko, s. 87)
Kennelliiton hallituksen päätös 15.6.2016 (7/16): Vammaisen koiran osallistuminen
Hallitus päätti, että koirat, joilla on raajassa syntymävamma tai joilta on raaja amputoitu, eivät saa osallistua Kennelliiton alaisiin näyttelyihin, kokeisiin, kilpailuihin eikä testeihin eläinsuojelullisista syistä.
Kuulo- tai näkövammainen koira, joka ei selviydy koevaatimuksista, tulee sulkea kokeesta, kilpailusta tai testistä kokeesta vastaavan ylituomarin toimesta. Koira on pystyttävä arvostelemaan kaikkien kokeen osasuoritusten osalta (esim. laukauksensietotesti) ja sitä on myös ohjattava koesääntöjen ja koeohjeiden edellyttämällä tavalla.
Sivu päivitetty 13.12.2024